Koolhydraten en insulineresistentie- diabetes type 2

Presentatie door: Prof. Dr. Fred Brouns

Aan de hand van een lijst met vragen en stellingen uit de praktijk over koolhydraten bij insulineresistentie en/of diabetes type 2 werd een interactieve sessie gehouden.

Evidence based

Vraag jezelf altijd af, is het evidence based? Is de uitspraak/claim die iemand doet verifieerbaar? Kloppen mijn interpretaties op basis van de wetenschappelijke data en argumenten die ik citeer? Er wordt te gemakkelijk informatie van elkaar overgenomen.

In snel tempo liet hij een aantal beweringen de revue passeren. Samenvattend: ga niet in extremen om moet voeding of diëten. Een recent voorbeeld n.a.v. het gezonde dorp: zowel ‘verylow’ als ‘very high carb’ diëten verhogen de mortaliteit. ‘Keer diabetes om’ heeft volgens Brouns een tijdelijk voordeel, maar op lange termijn pakt het negatief uit. Blijvende leefstijlverandering is het belangrijkst.

Sappen

Over vruchtensappen worden veel beweringen gedaan die niet kloppen. Brouns ging hier uitgebreid op in. Feiten:

  • de glykemische respons van sinaasappel en sinaasappelsap is vrijwel gelijk
  • de hoeveelheid koolhydraten in vruchtensap en frisdrank is vrijwel gelijk, maar er is, onder andere door de vezels, wel veel verschil in gezondheidseffecten.
  • Afhankelijk van het type fruit verschilt het effect op het diabetesrisico. Dit geldt ook voor het type sap.
  • Bij volwassenen die vruchtensap drinken wordt een gezondere lichaamssamenstelling en betere gewichtsbeheersing waargenomen dan bij volwassenen die geen sap drinken. Bij kinderen en adolescenten wordt dit effect niet waargenomen (ook geen ongunstig effect).

Conclusie: Fruit gaat altijd boven sap, maar in de praktijk kan sap de voorkeur hebben omdat het gemakkelijker in gebruik is. Het gaat dan om een kleine hoeveelheid sap (afkomstig uit 1-2 vruchten, passend in een champagneglas). Grotere hoeveelheden per dag zijn af te raden.

Links

https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/eetstoornissen/visie-op-zorg-gezondheid-als-perspectief/inleidinghttps://www.ggzrichtlijnen.nl/eetstoornissen
Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl