PCOS en insulineresistentie

Presentatie door: Aileen de Vogel

PCOS

Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een endocrien syndroom waarbij 2 van de 3 Rotterdam criteria (2003) zich openbaren:

  • minder dan 8 menstruaties per jaar of blijft in geheel uit
  • verhoogde waarde van testosteron en/of verschijnselen daarvan (acne, hirsutisme)
  • een typisch echoscopisch beeld; veel polycysteuze eierstokken

Diagnose

PCOS wordt vaak ontdekt als vrouw niet ongesteld wordt of als zwanger worden niet lukt. Het is belangrijk om de diagnose door een internist of gynaecoloog te laten stellen. PCOS komt voor bij 5-10% van de vrouwen. 50% van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht, maar er zijn ook vrouwen die juist ondergewicht hebben. Insulineresistentie i.c.m. PCOS komt veel voor, met name bij vrouwen met overgewicht is dit 95%.

Voeding en gewicht

Vrouwen met PCOS hebben vaak veel vragen over voeding. Ze hebben meestal een heel traject doorlopen, veel teleurstellingen meegemaakt, ze willen hun verhaal kwijt. Het is een kwetsbare groep die alles wil aangrijpen om zwanger te worden. Let op (zeer) hoge doseringen supplementen en heb aandacht voor eetstoornissen. Probeer bij zwangerschapswens ook de leefstijl van de partner te optimaliseren. Er is geen streef-BMI aan te geven, iedere gewichtsdaling is positief. Tip: vraag na of de gynaecoloog heeft afgesproken dat de vrouw een bepaalde behandeling krijgt bij een bepaalde BMI. Bij ondergewicht is een Mediterraandieet vaak de beste optie. Let op volwaardige voeding, en vooral op de jodium-intake, want deze vrouwen eten vaak heel koolhydraatarm.

LIFEstyle studie

In de LIFEstyle-studie (2016) werd onderzoek gedaan naar de invloed van leefstijlbegeleiding gericht op gewichtsreductie op de kans op zwangerschap bij vrouwen met overgewicht en subfertiliteit. Deze studie was dus niet specifiek op PCOS gericht, maar PCOS is wel de grootste oorzaak van onvruchtbaarheid. Uit de resultaten blijkt dat het percentage gezond geboren baby’s tijdens fertiliteitsbehandelingen niet omhoog ging door leefstijlbegeleiding, maar dat het aantal spontane zwangerschappen (en een spontane zwangerschap is altijd beter!) toenam van 16 naar 26%. Gewichtsverlies was daarbij een heel belangrijke marker.

Aileen heeft een netwerk van diëtisten met aandachtsgebied PCOS opgericht: PCOS Diëtistenvereniging. Dit netwerk is een platform voor verwijzers, cliënten en hulpverleners. Heb je interesse? Mail naar info@aileendevogel.nl.

Links

http://www.studies-obsgyn.nl/lifestyle/page.asp?page_id=721https://www.nve.nl/aandoening/pcos/https://www.stichtingpcos.nl/
Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl