Voeding en de preventie van kanker

Presentatie door: Prof. Ellen Kampman

Onderzoek

Op 24 mei 2018, na ruim 10 jaar, heeft het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WCRF) een nieuw rapport gepubliceerd over voeding, leefstijl en kanker. Op basis van de laatste stand van de wetenschap heeft een panel van internationale experts de 10 aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker herzien in dit rapport “nieuwe richtlijnen voor de preventie van kanker”.

LichaamsgewichtProf. Kampman verbaasd zichdat veel mensen vragen hebben over bijvoorbeeld de rol van E-nummers, zoetstoffen of soja bij kanker. Vragen gaan zelden tot niet over lichaamsgewicht. Dat terwijl overgewicht juist één van de belangrijkste factoren is in het ontstaan van kanker (naast roken). Voor de relatie tussen overgewicht en kanker bij diverse kankersoorten is sterk bewijs gevonden.

Kanker matrix

Door de WCRF is een interactieve ‘cancer risk’ matrix uitgebracht welkede relatie weer tussen voeding en diverse kankersoorten goed weergeeft. Ookbiedt het informatie over de sterkte van het bewijs dat is gevonden tussen o.a. overgewicht, rood vlees, alcohol en de diverse type kanker.

Rapport

Het gehele rapport van de WCRF ‘Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer; a Global Perspective, a summary of the Third Expert Report’ is te downloaden via de website. Ook daar zijn materialen voor professionals te downloaden.

Aanscherping aanbeveling

Relevant voor diëtisten betreft de aanscherping voor de aanbevelingen voor alcohol, vlees, groenten en lichaamsbeweging. Het advies voor alcohol is dat er geen veilige innamegrens is. Daarom: ‘drink zo min mogelijk’.  Elke vorm van alcohol vergroot namelijk de kans op diverse soorten kanker. Het advies voor vlees is om zo weinig mogelijk of geen rood vlees of bewerkt (rood) vlees te eten. In deze categorie vallen rund-, varkens- en lamsvlees. Concreet betekent dit niet meer dantussen de 350 en 500 gram per week (+/- drie porties). Het advies voor groente: eet minimaal 250 gram/dag en elke week peulvruchten. En voor beweging geldt: maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven, volg of overtref de beweegnorm en voorkom een sedentaire leefstijl.


Links

https://www.wcrf.org/dietandcancer/contentshttp://www.voedingenkankerinfo.nl/https://www.wcrf.org/dietandcancer/interactive-cancer-risk-matrixhttps://www.wcrf.org/dietandcancer/interactive-cancer-risk-matrix#download_block) https://www.wcrf.org/sites/default/files/CUP-Strong-Evidence-Matrix.pdfhttps://www.wcrf.org/sites/default/files/Matrix-for-all-cancers-A3.pdf
Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl