Intensive Care is overleven

Presentatie door: Arthur van Zanten

Arthur van Zanten – Herstellen van COVID-19 en de rol van voeding

Bij de DCN Academy hield internist-Intensivist prof. Arthur van Zanten een vlammend betoog voor goed voedingsbeleid voor herstel na COVID-19.
Wat er op een IC gedaan wordt is ver buiten de fysiologie. Het lichaam is in katabole fase en spierweefsel wordt in hoog tempo afgebroken. Eigenlijk zou je al dood zijn, maar je overleeft dankzij de IC. Herstel komt daarna en duurt lang. 

De IC is overleven, het herstel komt na ontslag van de IC. Maar hoeveel voeding en welke verdeling van de  macronutriënten is nog niet duidelijk. Er zijn nog geen richtlijnen voor. Veel is nog experimenteel.

De spiermassa terug op peil krijgen is moeilijk. Er is anabole resistentie. Men moet meer moet bewegen en meer eiwit binnen krijgen om de spiermassa weer op te bouwen. Maar hoe krijgt een patiënt van 75 jaar na Covid-19 te hebben doorgemaakt en nog heel zwak is,   4000 kcal binnen? En voldoende eiwit, vitamines en minderalen? Er moet in ieder geval niet te snel gestopt worden met  sondevoeding. De sonde zou pas gestopt moeten worden als men zeker weet dat de patiënt oraal voldoende kan binnen krijgen.

De hoeveelheid eiwit is erg belangrijk, minimaal 1,3g per kg lichaamsgewicht. Zeker ook zorgen voor voldoende koolhydraten. Een koolhydraatbeperking toepassen zou de behoefte aan eiwit nog verder verhogen. Tekort aan eiwit verhoogt de overlijdenskans.

Links

Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl