Obesitas is een normale reactie op een abnormale situatie’

Presentatie door: Tommy Visscher

Tommy Visscher: Wat kun je doen om gedrag te veranderen?

We moeten minder snel oordelend zijn als we een client zien met obesitas. Voordat je het weet gaat je gedachte al naar ‘’eigen schuld dikke bult’’. Stigmatiseren moeten we voorkomen. Want zo zwart wit is de obesitas epidemie natuurlijk niet, vele factoren spelen hierin een rol. Denk bijvoorbeeld aan de ongezonde voedselomgeving. Het is iedere dag voor vele een uitdaging om de verleidingen van ongezond voedsel te weerstaan. En daarnaast werkt ons lichaam ook niet altijd mee, want we zijn erg goed in het opslaan van vetten.

Om effectiever te werk te gaan is het belangrijk om te weten wie je voor je hebt en welke kennis ze al in huis hebben. Dat wordt nog wel eens onderschat. Als je informatie vertelt dat de cliënt al lang weet kan het zijn dat de cliënt zich niet gehoord voelt of niet serieus genomen wordt. Dit maakt het lastiger om succesvol het gedrag te veranderen op lange termijn. Als je gedrag structureel verandert kan de meeste gezondheidswinst behaald worden. Mocht dit lastig zijn of er is meer hulp nodig, schakel dan ook de hulp in. Een integrale aanpak werkt het beste om de cliënten zo goed mogelijk te begeleiden. Maar ook de omgeving moet veranderen. Want als je iemand hebt geholpen met obesitas, stuur je hem of haar wel weer terug in de ongezonde leefomgeving. 

Links

Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl