Het vrouwenhart, wat je niet weet (h)erken je niet

Presentatie door: Dr. Yolande Appelman

Dr. Yolande Appelman is interventiecardioloog. Relatief veel jonge vrouwen (35-45 jaar) overlijden aan een myocardinfarct. Appelman beseft dagelijks dat er betere technieken nodig zijn om vrouwen te behandelen. Vooral bij klachten van pijn op de borst, die door mannen en vrouwen anders kunnen worden ervaren, zijn de onderliggende oorzaken nogal verschillend. 

Als interventiecardioloog dottert Yolande Appelman veel mensen
Hierbij worden vernauwingen in de kransslagaders opgerekt en vaak wordt een stent geplaatst. Tijdens een hartkatheterisatie wordt gezocht naar vernauwingen in de grote kransslagaders die de klachten, zoals pijn op de borst, kunnen veroorzaken. Het komt echter regelmatig voor dat bij vrouwen geen ernstige vernauwingen te zien zijn, terwijl de patiënt toch duidelijk hartklachten heeft. Bij vrouwen worden de klachten vaker veroorzaakt door spasmen in de kleinere vaten. Dan is dotteren niet mogelijk. Patiënten met symptomen en/of tekenen van myocardiale ischemie zonder obstructief coronair lijden vallen onder de categorie INOCA= Ischemia and No Obstructive Coronary Artery Disease (ook MINOCA genoemd).
 
Onderzoek is vaak gebaseerd op gegevens van mannen
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen sexe (geslachtshormonen) en gender gerelateerde oorzaken (omgeving, sociale context en culturele context). Mannen overlijden vaker aan een hartinfarct, vrouwen aan hartfalen of een beroerte. De anatomie van het hart verschilt. Het vrouwenhart is kleiner, de vaten zijn smaller, gevoeliger voor stress, en basaal een hogere hartslag. Artherosclerose treedt bij vrouwen 7-10 jaar later op dan bij mannen. Na de menopauze verdwijnt de beschermende werking van oestrogeen. Klachten kunnen gerelateerd zijn aan de menopauze. Het is goed om regelmatig de bloeddruk te meten. Risicofactoren zijn roken, diabetes, stress en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. De behandeling van vrouwen is nog onvoldoende onderzocht. Vrouwen kunnen extreem moe zijn, hetgeen moeilijk te behandelen is.

Links

Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl