Samenwerking fertiliteitsarts en diëtist

Presentatie door: Dr. Grada van den Dool en Aileen de Vogel

Dr. Grada van den Dool, fertiliteitsarts vertelde over haar samenwerking met Aileen de Vogel,diëtist.  Aileen had een paar keer bij de leefstijlpoli in het Albert Schweitzer ziekenhuis aangeklopt om samen te werken, maar vanuit het ziekenhuis was dat lastig. Toen Gradain Nijmegen het kinderwenscentrum opende, dacht zij direct aan Aileen om patiënten naar door te verwijzen.

Eicellen rijpen 3 maanden voor de ovulatie, terwijl zaadcellen continu worden aangemaakt, maar ook die ontwikkeling duurt 2-3 maanden. Tijdens de reis door de zaadleiders is de zaadcel gevoelig voor invloeden van buitenaf. In aanloop naar zwangerschap kan de diëtist mensen begeleiden bij het afvallen. Vrouwen met een BMI >30 of PCOS hebben een lagere kans op zwangerschap. Roken, alcohol, anabole steroïden en medicatie verminderen ook deze kans. Het gebruik van foliumzuur en vitamine D (bij tekorten) zijn nodig. Vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten verwijst Grada door naar Aileen. Ook bij een BMI <19, bij PCOS en bij endometriose.

Het is inspirerend om te zien hoe de samenwerking tussen Grada en Aileen leidt tot een betere zorg voor mensen met een zwangerschapswens.

Links

Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl