Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

Presentatie door: Dr. Caroline Spaaij

De nieuwe aanbevelingen zijn op 22 juni 2021 verschenen. De aanbevelingen zijn bedoeld voor gezonde vrouwen die zwanger willen worden en voor gezonde vrouwen die zwanger zijn van een eenling.

De commissie stond onder voorzitterschap van Hans van Goudoever, neonatoloog, en telde 12 leden (artsen, epidemiologen, voedingswetenschappers, sociale wetenschappers, toxicoloog, microbioloog). Vanuit Ministerie VWS en Voedingscentrum was een waarnemer aanwezig. Op het gebied van voedselveiligheid werden deskundigen geraadpleegd, het RIVM voerde de voorbereidende werkzaamheden uit. Er vond een openbare commentaarronde plaats over de achtergronddocumenten en een besloten ronde over het advies onder beroepsverenigingen, waaronder DCN en NVD.

De belangrijkste wijzigingen:

Supplementen:

De aanbevelingen zijn niet gewijzigd, de onderbouwing is versterkt. Suppletie foliumzuur en vitamine D wordt onvoldoende opgevolgd, verdient aandacht.

Gezonde Voeding:

Er is nu sterk bewijs voor voldoende calcium (vroeggeboorte en hypertensie). De aanbevelingen over calcium (vooral in 2e helft zwangerschap, eventueel suppletie) en vis (2 porties per week, waarvan 1 x vet en 1x mager) zijn nieuw.

Voedselveiligheid:

Het cafeïne-advies is iets gewijzigd (≤ 200 mg/dag). Voor de aanbevelingen over de soort vis is nu ook gekeken naar PFAS. Nieuw is het advies over soja: ‘niet te veel’.

Overige:

Vasten of lijnen tijdens zwangerschap is onverstandig omdat een gezond en volwaardig voedingspatroon dan onmogelijk is.

Aandachtspunten voor vrouwen die weinig of geen dierlijke producten eten:

• Meer risico op te weinig vis(vetzuren), calcium, ijzer, vitamine B12, jodium.

• Productkeuze bepaalt of supplementen nodig zijn.

• Visvetzuren uit algen voor veganisten.

Links

Postadres
Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: info@dcn-dietist.nl