Het Voedingscentrum heeft de adviezen voor zwangere vrouwen vertaald naar praktische adviezen en voorlichting naar de consument. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar:
- Infographic voor een overzicht in beeld (nu alleen digitaal en als download op de website, binnenkort ook als hardcopy te bestellen)
- Zwangerhapen Eetmeter apps
- Gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.
In de tool ‘Schijf van Vijf voor jou’ kun je aangeven dat je zwanger bent, en krijg je de aangepaste hoeveelheden te zien. Met de Eetmeter kun je berekenen of je daaraan voldoet.
- Eet twee keer per week vis.
Op de website is te vinden welke soorten vis mager/vet zijn en welke je niet/wel kunt eten. In de nieuwe app Zwangerhap is dit ook heel handig terug te vinden. Bij de receptinspiratie kun je aangeven dat je zwanger bent en krijg je recepten te zien die geschikt zijn.
- Eetvoldoende producten met calcium, jodium en ijzer.
Het is belangrijk dat diëtisten dit goed doorlopen met zwangeren: waarom heb je het nodig en waar zit het in. Uitgangspunt is om eerst de voeding aan te passen, en pas daarna een supplement te overwegen.
- Neem een foliumzuur en vitamine D supplement.
- Deze producten kun je beter minder vaak of niet nemen.
Hiervoor is de app ook heel handig. De app gaat met name over veiligheid, niet zozeer over gezonde voeding.
- Veilig eten tijdens de zwangerschap.
Via de webshop zijn binnenkort diverse materialen te bestellen: Magazine Gezond groeien (herzien), folder zwangerschap en kaartje over Zwangerhap.
Vragen en opmerkingen van de deelnemers of onlangs gesteld door publiek:
-Kweekvis zit toch vol antibiotica? Antwoord: Dit is een fabel, praktisch geen resten antibiotica in kweekvis, aan strenge regels gebonden.
-Is het advies om meer plantaardig te eten hier losgelaten?Antwoord: Meer plantaardig eten is inderdaad lastiger in verband met de geadviseerde hoeveelheid vis en zuivel (en calcium, jodium, ijzer, eiwit en vitamine B12). Belangrijke rol voor de diëtist om hier in te adviseren.
-Is het niet handiger om een multi-preparaat voor zwangere vrouwen te adviseren? Antwoord: Op dit moment is er geen preparaat op de markt dat aan alle eisen en wensen voldoet. Leer zwangere vrouwen etiket lezen, (niet meer dan) 100% ADH, kies een preparaat voor zwangere vrouwen of kies voor losse supplementen.
-Kun je harde rauwmelkse kaas nu wel gebruiken? Antwoord: Ja, risico is klein, maar als je geen risico wilt, dan neem je het niet.
-Kun je alleen vlees eten dat geheel doorbakken is? Antwoord: Vlees minimaal 4 dagen invriezen bij -12 graden (of 3 dagen bij -20 graden) kan ook, mits het geen plakvlees (‘samengesteld uit stukjes vlees’) is en niet geïnjecteerd is.
-Kun jerauwe vis eten? Antwoord: Vis minimaal 4 dagen invriezen bij -12 graden kan, dan rondom goed verhitten (tegen Listeria en andere bacteriën). Rauwe vis alleen gebruiken als je echt zeker weet dat die max. 1 dag geleden gevangen is, ‘verse vis’ is geen beschermde term. De keuze is aan de cliënt: kiest zij voor een klein risico?
-Over tonijn worden in app/op website tegengestelde adviezen gegeven. Antwoord: Iris gaat dit bekijken en laat dit aanpassen.
-Mag je na bevalling doorgaan met multi-preparaat voor zwangeren? Antwoord: Tijdens borstvoeding andere behoefte, bekijk individueel óf en welke suppletie nodig is.
-Hoe kom je aan voldoende calcium als je geen zuivel eet?Antwoord: Op de website staan wel alternatieven, maar niet uitputtend. Gedroogde vijg bevat calcium, maar calorie-technisch meestal niet handig.
Afsluiting:Reageer zelf als diëtist op reacties op Social Media en verwijs naar de goede bronnen.