De normenzijn aanvullend op de Richtlijnen Goede Voeding. EFSA heeft veel normen geformuleerd, indien mogelijk zijn deze ook als uitgangspunt voor de Nederlandse normen genomen in verband met uniformiteit in Europa. De EFSA-normen zijn overgenomen indien er geen bezwaar is i.v.m. Nederlandse context én er geen bezwaar is tegen de onderbouwing van EFSA én het verschil met de norm < 10% is.
- De werkwijze van EFSA voor het afleiden van normen voor zwangere vrouwen kon in veel gevallen (21 nutriënten) worden overgenomen.
- Voor vier nutriënten (folaat, koper, jodium, calcium) had de commissie voorkeur voor een andere werkwijze.
- Voor chroom en fluor stelt de commissie/GR geen normen op, terwijl EFSA dit wel doet.
Uitgangspunten voedingsnormen Gezondheidsraad
• Inname andere voedingsstoffen is voldoende;
• Gezonde mensen met een gezond gewicht (voor sommige chronische ziekten zijn er aangepaste
aanbevelingen van beroepsverenigingen);
• Volwassen zwangere vrouwen;
• Eenlingzwangerschappen.
Op de dag van publicatie vond ook update website Voedingscentrum plaats. Op sociale media waren er veel kritische geluiden te horen over kweekvis (“Seaspiracy”)
De aanbeveling voor soja werd in de media niet goed weergegeven (niet te veel à eet minder)
Mede door input van de beroepsverenigingen werden de aanbevelingen breed geaccepteerd.
De Gezondheidsraad publiceerde in 2021 naast deze 2 adviezen voor zwangeren ook voedingsnormen voor eiwitten en advies over vitamine D en de preventie van COVID-19. In het vierde kwartaal start project over de eerste 1000 dagen, ook deeladvies diabetes staat voor dit kwartaal op het programma. Op Prinsjesdag (21-9) verschijnt het werkprogramma op de website.
Vragen en opmerkingen van de deelnemers:
-Vrouwen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan, gebruiken andere supplementen, onder andere met vitamine A. Is hier rekening mee gehouden? Antwoord: Hier is bij de normen niet specifiek naar gekeken.
-Foliumzuur kan na 10-12 weken gestopt worden, maar zit vaak wel in de multi-preparaten voor zwangere vrouwen. Is dat schadelijk? (korter tongriempje). Antwoord:Houd dosering max. 1x ADH aan.
-De meeste zwangeren halen, door lage broodconsumptie, de aanbevolen hoeveelheid jodium niet. Is suppletie dan nodig?Antwoord: Ook in vis zit jodium, bekijk als diëtist de intake.
-Over de hoeveelheid soja is veel onduidelijkheid, wat kun je nu gebruiken?Antwoord: Het Voedingscentrum geeft op de website deze rekenvoorbeelden:
- Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief? Neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink/yoghurt per dag. Neem daarnaast niet vaker dan tweemaal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.
- Voor zwangere vrouwen die zuivel gebruiken, is het geen probleem om vaker een vleesvervanger op basis van soja eten, zoals tofu, tempé of sojabonen te eten.
- Neem geen supplementen met isoflavonen als je zwanger bent.
-Hoe schadelijk is het om 2 x per week vis te eten?Antwoord: In de achtergronddocumenten staan hiervoor handvatten.